Ensemble 24 — перші концепції, перші концерт

Ensemble 24

Цієї осени розпочинає свою діяльність Ensemble 24 — колектив, що виконує сучасну класичну музику європейських, американських та азійських композиторів, написану за останні десятиліття. 26 вересня у Національній філармонії відбудеться дебютний концерт колективу.

Сучасна музика — це широкоохопне поняття. Ми добре знаємо рок, поп, електронну, кіномузику, можливо, ще джаз — але хто може назвати імʼя бодай одного сучасного класичного композитора? Це масив музики, геть невідомий пересічному слухачеві. Ensemble 24 прагне виконувати ці твори, аби сучасна класика ставала частиною повсякдення сучасних українців. 

Пілотний сезон ансамблю складається з трьох концертів, що відбудуться протягом вересня–листопада у Національній філармонії України. Усі вони пройдуть завдяки грантовій програмі Per Forma, яку здійснює платформа Kyiv Contemporary Music Days за підтримки Performing Arts Fund NL та Міністерства освіти, культури та науки Нідерландів для розвитку сектору перформативних мистецтв в Україні. Усі три концерти присвячено одній спільній темі — природі людській. 

«Природа людська — це про сприйняття людиною природного середовища та вибудування взаємодії із ним. Це і про людину як тварину та дослідження її природних можливостей. Зрештою природа людська — це і про оживлення довколишнього, усвідомлення оточуючих обʼєктів як частини свого життєвого простору, себе», — стверджує куратор ансамблю Олександр Чорний.

Ensemble 24

Ансамбль 24. Тарас Ярушевський, Катерина Ніколенко, Артем Шестовський, Ярослав Гресь, Сергій Тарнавський, Олександр Чорний, Крістіна Гордієнко, Орест Назар, Христина Мерчук. Фото — Ксенія Бобровнік

Перший концерт — “Птахи, комахи та інші тварини” присвячено живим організмам, що оточують людину. У програмі — твори, у яких композитори занурюються у світ тварин у різний спосіб. Це і відтворення звуків тварин на класичних музичних інструментах, або ж використання звірів як певного символу до пояснення світобудови та філософських ідей. Подеколи автори переносять на тварин дуже людські історії зі зрозумілими нам проблемами та турботами, відтак комплексно досліджують взаємовідносини між людиною та тваринами. 

Програма: 

  • Жером Комбʼє / Jérôme Combier (FR) – Пес їсть пса / Dog eat Dog для віолончелі та гітари (2013)
  • Олексій Шмурак (UA) – Крокодил у ванній для скрипки, віолончелі та фортепіано (2022)
  • Клара Яннотта / Clara Iannotta (AT) – Мертві оси у банці з-під вареня/ Dead Wasps in the Jam-Jar (III) для струнного квартету (2017–2018)
  • Бенжамін Шоєр / Benjamin Scheuer (DE) – Sprachmachine для перкусії (2021)
  • Панайотіс Кокорас / Panayotis Kokoras (GR) – Бегемот / Hippo для скрипки, кларнету та фортепіано (2015)
  • Карола Баукгольт / Carola Bauckholt (DE) – Перелітні птахи / Zugvögel для кларнету, баскларнету, гобоя, фагота і саксофону (2011–2012)
Ensemble 24 — перші концепції, перші концерт

Ensemble 24 у складі: Антоній Кедровський, Кристина Гордієнко (скрипка), Олександр Свєт (альт), Христина Мерчук (віолончель), Орест Назар (гобой), Ярослав Гресь, Артем Шестовський (кларнет), Станіслав Нідзельський (саксофон), Тарас Ярушеський (фагот), Євген Ульянов (перкусія), Сергій Тарнавський (гітара), Олександр Чорний (фортепіано).  

  • Коли? 26 вересня, 19.00
  • Де? Національна філармонія України
  • Квитки за посиланням

Фото в горі — Ксенія Бобровнік. Ансамбль 24: Артем Шестовський, Крістіна Гордієнко, Христина Мерчук, Катерина Ніколенко, Ярослав Гресь, Сергій Тарнавський, Орест Назар, Тарас Ярушевський, Олександр Чорний.

Підтримайте нас, якщо вважаєте, що робота Дейли важлива для вас

Возможно вам также понравится

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *