Тренер Віктор Мандзяк про те, як боротися із зайвою вагою та міфами про схуднення.
Схуднення та здорове харчування — тема, яка в епоху інста-трендів та культури споживання продовжує набувати шаленої популярності. Десятки блогерів демонструють своїм підписникам вражаючі результати схуднень, подразнюючи самооцінку фоловерів. Та неможливо бути на 100% переконаним у дієвості порад, які тонами сипляться зі сторінок інста-тренерів/тренерок та експертів/експерток з харчування. Бо тема схуднення рясніє міфами й легендами так само щільно, як давньогрецькі амфори.
Нещодавно видавництво Vivat презентувало новинку «Тренер дозволяє!» від вітчизняного тренера, фітнес-блогера Віктора Мандзяка. Автор курує програму схуднення, через яку пройшло більше 10 тисяч українців. Він популяризує правильне схуднення, розвінчує популярні міфи та вчить людей бути худими і здоровими. Віктор Мандзяк розвінчав аж 50 міфів про схуднення: починаючи від класичного «солодке — зась!» до популярних на сьогодні детоксів, пиття води літрами та відмови від вуглеводів, солі та всього іншого, що робить наше життя смачнішим.
Ми поставили авторові кілька запитань, стосовно його погляду на популярні дієти, силу тренувань та виправданість харчових обмежень.
Як вам здається: дієти — пережиток минулого чи вони ще практикуватимуться в майбутньому?
Віктор Мандзяк: Тут важливо розбіратися з термінами. Що ми розуміємо під словом «дієта»? На сьогодні воно набуло чимало негативних асоціацій, ототожнюється з якоюсь неадекватною харчовою поведінкою. Насправді ж, дієта — термін науковий. Бо у наукових дослідженнях не фігурує таке поняття як здорове харчування. Коли йдеться про зайву вагу та схуднення, завжди вживають таке поняття як гіпокалорійна дієта (дієта, в якій є нестача калорій). Тому речі треба називати своїми іменами: харчування для схуднення — це не міфічне «здорове харчування», а дієта — необхідний засіб для схуднення.
Чи правда, що для багатьох людей харчові обмеження (дієти) навпаки призводять до переїдання?
Віктор Мандзяк: Так, звісно. Але тут потрібно зрозуміти, що до цього призводять не обмеження, як такі, а саме неадекватні обмеження (коли людина себе морить голодом і потім зривається, з’їдаючи пів холодильника). Надмірне обмеження в їжі та неадекватний підбір продуктів призводить до того, що людина відчуває нестерпний голод, відмовляючи собі в улюблених продуктах. Суть у тому, що без обмежень схуднути взагалі неможливо. Це треба прийняти, як факт. Важливо зробити ті обмеження не надто вираженими, щоб людина могла їх психологічно витримувати.
А що стосовно експрес-дієт, коли в людини є лише, напркилад, 14 днів харчових обмежень?
Віктор Мандзяк: На мою думку у таких експрес-дієтах немає жодного сенсу. Адже грамотний процес схуднення — це завжди тривалий процес. І цьому є дві причини. По-перше: тривалий період втратити ваги потрібен для того, щоб дійсно схуднути. Бо якщо ти хочеш схуднути швидко, ти себе сильно обмежуєш в їжі, зриваєшся і, таким чином, постійно віддаляєшся від поставленої мети. Тому обмеження мають бути помірними, щоб людина їх, начебто, і не відчувала. Але дефіцит калорій — необхідний параметр для схуднення, і він має бути присутнім завжди. Експрес-схуднення — дорога в нікуди. Бо людина, яка худне швидко, втрачає м’язову масу. А це взагалі не має нічого спільного зі здоровим схуднення.
А якщо під час такого швидкого схуднення людина вживатиме багато м’яса, білків, чи замість жиру так само буде спалюватися саме м’язова маса?
Віктор Мандзяк: Кілограм жиру — це 7-8 тисяч кілокалорій. Щоб створити такий дефіцит, треба дуже багато часу. Тобто, кілограм жиру спалюється приблизно за тиждень, плюс/мінус. Спалити кіло жиру за день, щоб схуднути за місяць на 30 кілограмів — нереально без шкоди для здоров’я та втрати м’язової маси.
Як припинити перетворювати їжу на ворога?
Віктор Мандзяк: Потрібно розуміти, що їжа — це фізіологічна потреба організму. Ми не можемо перетворити їжу на ворога, як наприклад, тютюнопаління чи алкоголь. Треба зрозуміти, що проблема не в наявності їжі, а у зловживанні нею. Тому треба харчуватися згідно зі своїми фізіологічними потребами. Бо їжа — це добре, на психологічному та фізичному рівнях. Вона дарує нам емоції, необхідні для нашого життя речовини. Тому з їжею варто подружитися.
Чи буває корисним голодування?
Віктор Мандзяк: Обмеження в їжі, навіть голодування раз на тиждень нічого погано в собі не несуть. Тільки важливо, щоб це не призвело до зриву. А якщо людина просто влаштовує собі такі розвантаження раз на тиждень, якщо вона це нормально витримує і потім не компенсує надмірною кількістю їжі, тоді це нормальна практика, яка має право на існування. Будь-які інтервенції, що ведуть до меншого споживання їжі, корисні. Але якщо це не сприяє переїданню та зривам.
Чи поділяється їжа на хорошу та погану?
Віктор Мандзяк: Я б не вдавався до такої дихотомії, розділяючи їжу на хорошу/погану, чисту/брудну, шкідливу/здорову. Бо не адаптивним може бути наше харчування загалом. Коли в ньому переважають продукти, яких мало б бути менше. Тобто, всі продукти можна і треба споживати. Просто одних більше, а інших менше. Важливо, щоб до організму в достатній кількості надходили всі важливі йому речовини.
Практика інтуїтивного харчування: добре чи погано?
Віктор Мандзяк: Взагалі, концепція інтуїтивного харчування базується на тому, що людина сама, спираючись на потреби організму, обирає що, скільки та коли їй їсти. Наша харчова поведінка детермінована генетикою. А наша генетика формувалася в той час, коли людина жила надголодь. Тому наша інтуїція націлена на калорійні, енергомісткі продукти, а не на ті, що необхідні нам фізіологічно. Такі продукти дарували нашому предку життя. У наш час, коли їжі надто багато, вона є максимально доступною та калорійною, інтуїція дає збій і призводить до переїдання. Тому покладатися на інтуїцію у харчових питаннях не можна.
Що важливіше: дієта чи спорт?
Віктор Мандзяк: Коли ми говоримо про схуднення, вплив фізичних вправ на цей процес дуже обмежений. Треба врахувати такий момент: будь-яка фізична активність підвищує апетит. Організм намагається відрегулювати кількість калорій. Тому завжди після тренування з’являється голод та апетит. Вклад фізичних вправ у процес схуднення дріб’язковий. Натомість, фізичні вправи виступають засобом збереження м’язів та загального оздоровлення. Але точно не як засіб для зменшення кількості жиру в організмі. Бо схудненя ґрунтується на дієті.