Світ Любави Сидоренко

Любава Сидоренко

21 вересня в Національний філармонії відбудеться четвертий концерт із циклу «Сучасне й позачасове» — «Світ Любави Сидоренко», диригуватиме Наталія Пономарчук.

Композиторка Любава Сидоренко створює музику, яка є сучасна та самобутня, багатогранна та чуттєва. Творчості Любави притаманна «чиста музика» із глибинним змістом, що апелює до почуттів.
«Сучасне й позачасове» — назва проєкту, започаткованого Домом Майстер Клас і Національної філармонією України у жовтні 2023.

Ви спостерігаєте за виконанням Вашої музики? 

Так, намагаюся слідкувати, але не завжди це вдається, а тим більше відвідати….Ми живемо у непростий, буремний час.

Як поєднуються час, музика та традиції у вашій творчості? 

Прагну, щоб це було органічно поєднано. Цей процес не лежить на поверхні і не є легким, бо кожного разу пов’язаний з головним надзавданням: передачею задуму автора, ідеї твору та емоційним музичним втіленням цього.

Вас як сучасного українського композитора приваблює сучасна нотація. Як це пов’язано, на Вашу думку, з Вашим особистим сприйняттям сучасного світу?

Як і будь-яка людина, я гостро переживаю все, що відбувається навколо. Для мене поняття “нотація” (нотне письмо) завжди є індивідуальним, тому досить часто в своїх партитурах вказую значення символів, які використовую (почасти, вони потребують додаткових позначок та уточнень). Така нотація дає можливість виконавцям вільно інтерпретувати мій нотний текст, доповнюючи його своїм внутрішнім баченням, своїми емоціями, в результаті чого виникає додатковий простір для творення нового змісту.

Яку музику ви слухаєте для себе. Яку — для роботи? 

Не розділяю ці поняття, адже все, що слухаю – так чи інакше впливає і на мою творчість. Серед улюблених академічних композиторів у моєму плейлисті Олів’є Месіан, Вітольд Лютославський, Борис Лятошинський, Євген Станкович, Юрій Ланюк тощо.

Ви вважаєте себе композитором (композиторкою)-неокласиком або авангардистом 

Важко давати собі оцінку, це справа музикознавців. По-перше, приналежність того чи іншого композитора до певної стилістики визначають у майбутньому час та слухачі; по-друге, особисто я ніколи не обмежувала себе у творчості якоюсь певною стилістикою чи напрямком, мені цікаво щоразу писати щось нове, цікаво змінюватися, відкривати щось нове в собі.

Як вважаєте, як і навіщо створюються шедеври (і як зрозуміти, чи якійсь твір є шедевром) 

Маю великий сумнів, що хтось із справжніх митців перед написанням твору ставить перед собою завдання створити “шедевр”. Справжній митець творить не заради оплесків і визнання, а тому, що без цього не може жити, не може мовчати. А чи якийсь твір є шедевром, чи ні – показує час.

Я б хотіла поговорити про київський концерт Вашої музики, диригуватиме Наталія Пономарчук і, до речі, хочу її процитувати щодо анонсу цього концерту: «Вона (Любава Сидоренко) пише музику, яка сповнена енергії, яка вирує. Це музика конфлікту, дії, практично театральна музика. Мені цікаво пережити її твори та представити їх публіці. Але передусім, — пережити її музику особисто. Я сподіваюся, що Любава приїде на цей концерт, і я була б горда тим, що вона буде в залі» — по-перше: чи будете Ви в залі. — по-друге, — прошу Вас прокоментувати програму. — ну і трете: Ви згодні з Наталією, чи посперечалися б з нею щодо визначення Вашої музики.

Приїду я чи ні – думаю, що обставини в наш час вищі за наші бажання і не завжди їм відповідають. Програма концерту охоплює твори різних років написання, вона є різноманітна за стилістикою, техніками створення, але усі ті твори є життєстверджувальними, які насичують позитивом, ведуть до роздумів. Я вдячна Наталії Пономарчук за даною нею характеристику моєї музики. Якби не її ініціатива, то не відбулося б  цього концерту. Щодо театральності, то я би тут трошки хотіла посперечатися, тому що я не ставлю завдання програмної конкретизації моїх музичних образів. Назви усіх творів лише підштовхують слухачів до невимушених подальших роздумів під час прослуховування, не обмежуючи, а навпаки – активізуючи їх творчу уяву. 

Коли: 21.09.2024 / 19.00

Де: Національна філармонія України, Володимирський узвіз, 2

Квитки тут

Програма:
Любава Сидоренко

  • «Incrustation» / «Інкрустація» для камерного оркестру (2001)
  • «Octagon» / «Восьмикутник» для струнного оркестру (2008)
  • «Palm of Sands» / «Пальма пісків» для камерного оркестру, сопрано та вібрафона
  • «Metabola» / «Метабола» для камерного оркестру, вібрафона, маримби, акордеона та фортепіано (2008)
  • «Games» / «Ігри» для баскларнета, гобоя, валторни та контрабаса (2017)

За підтримки культурного центру «Dom Майстер Клас»

Підтримайте нас, якщо вважаєте, що робота Дейли важлива для вас

Возможно вам также понравится

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *