«Не купуй нічого, май усе»

Лісл Кларк

Лісл Кларк і Ребекка Рокфеллер – близькі подруги, засновниці Buy Nothing Project та авторки книжки «Не купуй нічого, май усе. Радість витрачати менше, ділитися і робити це все усвідомлено».

Ідея заснування проєкту виникла, коли жінки прогулюючись зі своїми дітьми пляжем північно-західного штату Вашингтон помітили «пластиковий пісок» – пісок  у перемішку з гранулами, з яких роблять усі пластикові речі. Звісно, пісок з пластиком і купу сміття навколо жінки бачили на пляжі і раніше, але не звертали уваги. Але помітивши раз, не помічати вже не могли. 

Лісл Кларк і Ребекка Рокфеллер ввжають, що до трьох вже широко відомих принципів свідомого споживання (СПОЖИВАТИ МЕНШЕ, ВИКОРИСТОВУВАТИ ПОВТОРНО, ПЕРЕРОБЛЯТИ) потрібно додати четвертий – НЕ КУПУВАТИ. 

Авторки «Не купуй нічого, май усе» допоможуть спланувати свій побут так, щоби купувати мінімум речей. Для цього вони сформували сім кроків, й якими вони діляться у книжці.

Лісл Кларк, Ребекка Рокефеллер. «Не купуй нічого, май усе. Радість витрачати менше, ділитися і робити це все усвідомлено»  / Переклад Надіі Бражник. К.: Yakaboo Publishing, 2021, 304 ст.

Уривок та поради

Крок 1. Віддавайте. Ми розглянемо багато варіантів того, як можна віддавати, та підкажемо, як почати власний шлях щедрості.

Крок 2. Просіть. Якщо не монетизувати подарунки і визнавати їхню рівну цінність, вирівнюється і поле гри, і наші позиції на ньому. Просити те, чого вам хочеться, – невіддільна частина здорової системи.

Крок 3. Відмовтеся від нового на користь старого. Ми поділимося прийомами й порадами щодо того, як уникати купівлі побутових товарів.

Крок 4. Міркуйте. Ми дослідимо потреби, які ховаються за вашим бажанням купувати ще і ще. Це допоможе вам контролювати купівельні імпульси та знаходити альтернативні шляхи здобуття потрібних речей.

Крок 5. Виготовляйте самі і ремонтуйте. Відкрийте в собі творця, зменште обсяги сміття та віднайдіть у собі суперсилу відремонтувати що завгодно, а не купити нове.

Крок 6. Діліться і позичайте. Ми допоможемо провести мозковий штурм і придумати, як більше ділитися, брати та давати в борг.

Крок 7. Дякуйте. Вдячність — обов’язковий суперклей, який тримає всіх нас разом та породжує ще більшу щедрість. Ми навчимося відкрито висловлювати подяку тим, хто поділився з нами своїм добром.

Ви, напевно, подумали: «А що ж я їстиму? Як я житиму?». Не хвилюйтесь!

Купувати можна і, навіть, потрібно продукти харчування, ліки та гігієнічно-косметичні засоби, інвестувати у свій саморозвиток та освіту, культурні події, робити благодійні внески, інвестувати у благодійність тощо. 

Принцип «Не купуй» швидко поширився в багатьох країнах світу, бо він задовольняє глибинні потреби нашої колективної свідомості: ділитися, налагоджувати стосунки, берегти ресурси, ставати сильнішими завдяки підтримці інших людей. Така «кругова економіка» (тобто економічна система, що має на меті зменшення відходів та забруднень завдяки подовженому терміну перебування у вжитку матеріалів і речей) допомагає відновити та зберегти наші природні системи, соціальні спільноти, незаймані землі й клімат. Разом ми можемо відчутно змінити стан довкілля, економіки, власних банківських рахунків, а також своє життя і майбутнє рідних та сусідів.

Нехай живуть продукти!

Величезні суми та ресурси можна зекономити на кухні. Більшість з нас схильна купувати в супермаркетах зайві харчі, які потім псуються. За оцінкою Міністерства сільського господарства та Управління з охорони довкілля США, 2010 року на кожного американця припало близько 100 кілограмів харчових відходів. Нині ці установи реалізують спільні заходи, щоб до 2030 року зменшити цей показник удвічі. Ми вважаємо, що принцип «Не купуй» дозволить кожному скоротити харчові відходи навіть швидше та ефективніше.

Запасіться базовими інгредієнтами й улюбленими спеціями, а тоді замість купівлі екзотичних продуктів для нових вигадливих рецептів використайте все, що вже є в кухонній шафі. Не треба купувати багато того, що вам потрібно в малій кількості,—найімовірніше, воно ще довго займатиме місце на кухні, поки знову знадобиться для якоїсь страви. Купуйте улюблені базові продукти і готуйте страви з них, так ви не лише збережете місце на поличках та зменшите кількість відходів, а й заощадите. Якщо у вас лишилися готові страви, які ви не хочете або не зможете доїсти найближчим часом, закиньте їх у морозильник. Ви охоче їх розігрієте та з’їсте іншим разом, коли не матимете часу на приготування їжі.

10 речей, які краще зберегти, а не викидати

Ось короткий список 10 поширених харчових відходів та предметів, які можна використати повторно, і тоді продуктів вистачить на довше, а суми в чеках із супермаркету зменшаться.

  1. Шкірки цитрусових. З них можна зробити універсальний мийний засіб, апельсинову чи лимонну цедру, висушити й використовувати на розпал чи вкидати на дно сміттєвого бака, бо вони добре поглинають неприємні запахи.
  2. Залишки броколі, цвітної капусти, мангольда. Не викидайте стебел! Ми додаємо порізані стебла до салатів і страв, що смажаться у воку, а також маринуємо їх у холодильнику (в банці з оцтом, зубчиком часнику та кількома краплями меду).
  3. Кавова гуща. Її можна використовувати як скраб для обличчя, ніг та рук або для миття посуду, беручи по щіпці. Ми також підсипаємо гущу під кущі чорниці та заощаджуємо на добриві. Чорниці обожнюють кавову гущу! Наші друзі знають, що ми також додаємо кавову гущу в маринад для стейків і як «секретний інгредієнт» у тістечка «брауні» (для цього підійде кава дрібного помелу, як на еспресо).
  4. Яєчна шкаралупа. Вкиньте жменьку подрібненої чистої білої шкаралупи в сітчасту торбинку, покладіть у пральну машину з білими речами, і вони позбудуться сірого відтінку навіть без відбілювача. Також можна споживати яєчну шкаралупу замість аптечного кальцію, як харчову добавку. Вона має багато корисних властивостей, підтверджених дослідженнями. Не купуйте таблеток, просто запечіть її вісім хвилин за температури 180°, а коли охолоне, змеліть на дрібний порошок. Раз на день додавайте цей порошок (чайну ложку або менше) в улюблене смузі чи сік. Але спершу обов’язково проконсультуйтеся зі своїм лікарем. 
  5. Корки від винних пляшок. З корків від пляшок виходять чудові… нізащо не вгадаєте!.. коркові дошки! Візьміть старе дзеркало чи рамку для фото із задньою стінкою і заклейте всю їхню поверхню корками. А ще корками можна… правильно, закорковувати будь-які рідини в багаторазових скляних пляшках. Пошукайте в інтернеті «способи використання корків», і знайдете сотні інших ідей. Наша улюблена—їх використання з металевими кришками. Якщо у вас є металеві кришки з ручками, які сильно нагріваються, заткніть під ручку (перпендикулярно до неї) два чи три корки—і беріться за них. Вуаля! Вони не нагріються навіть за кілька годин на плиті.
  6. Лушпиння цибулі. Додавайте його в суп і тушковані страви. Лише в Європейському Союзі щороку викидають понад п’ятсот тисяч тонн цибулевих відходів, а цей овоч дуже поживний і корисний, включно з клітковиною лушпиння!
  7. Шкірки від пармезану. Зберігайте їх і додавайте в бульйон. Вони надають пікантності мінестроне та овочевим супам.
  8. Відвар бобових. Якщо готуєте боби чи квасолю у скороварці чи на повільному вогні, не виливайте воду—це смачна й поживна основа для супів. 
  9. 9Чайна заварка. Висушіть використане чайне листя—й матимете чудовий поглинач запахів для холодильника, килима чи собачого лежака. Трав’яні та чорні чаї—це також прекрасний швидкий компост для рослин у вазонах чи надворі. 
  10. Зубні щітки. Не викидайте розкуйовджені щіточки, вони ще послужать прекрасним інструментом для чистки речей. Одну покладіть під раковину, щоб чистити шви кахлів та крани. Другу відмітьте й відкладіть для чищення нігтів після робіт у саду чи на городі. Третю зберігайте з господарчими щітками та інтенсивно обробляйте нею плями на килимах чи меблях. А ще одну залиште для виведення плям з одягу.

Ми складаємо меню переважно з сезонних овочів, які вирощуємо самі чи купуємо в місцевих фермерів, і доповнюємо овочеві страви та фрукти запасами з холодильника та комори. В сезон ожини ми збираємо її безкоштовно в парках і заморожуємо, тож увесь рік ласуємо на сніданок ожиновими смузі. Також у нас на Тихоокеанському північному заході всі дванадцять місяців росте листова (кучерява) капуста, яка годиться на все, від смузі до салатів, поживних рагу і снеків (навіть ті, хто ненавидить її свіжу, нерідко люблять чипси з неї).

Перш ніж іти по продукти, складіть список основних інгредієнтів, які ви зможете використати протягом тижня в різних стравах. Це допоможе уникнути імпульсивних покупок. Ми дійшли висновку, що найкраще обходитись без напівфабрикатів, бо свіжі натуральні продукти доступніші, корисніші та прості в приготуванні. Що менше у страві інгредієнтів, то легше її приготувати. Основні продукти, які ми купуємо (зазвичай гуртом чи у великих упаковках),—це батат, мигдаль, кеш’ю, арахісове масло, сушена чорна й біла квасоля, горох і сочевиця, пшеничні та кукурудзяні тортильї, рис, борошно і паста. З цих складових можна приготувати сотні різних страв. Ми також любимо «страви з трьох інгредієнтів», які допомагають зекономити продукти, гроші й час. Пошукайте в інтернеті (англ. Three ingredient meals)—і здивуйтеся! Ось деякі наші улюблені страви: мафіни з сиру чедер, броколі та яєць, млинці з бананів, мигдалю та яєць, бананово-ягідні смузі, полінця з арахісовим маслом і яєчня з часником і кучерявою капустою.

Возможно вам также понравится

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *