В кінці листопада 2020 року в Києві відкрився новий ресторан близькосхідної кухні в інтерпретації відомого ізраїльського шеф-кухара Меїра Адоні. Заклад Samna розташований поруч з Арсенальною площею й займає цокольний та перший поверхи колишньої садиби «Будинок Іпсіланті», зведеної у 1797 році. На початку XIX століття тут мешкав князь Костянтин Іпсіланті, який втік до Києва після участі у невдалому повстанні.
Площа ресторану, який має 5 залів й розрахований на 120 посадкових місць, складає 726 м2. Дизайн концепцію закладу розробляла студія YOD Group.
Естетику закладу визначили товсті цегляні стіни та арочні склепіння. В деяких залах на стінах залишилася натуральна цегла, а в деяких стіни покриті штукатуркою теплого молочного відтінку. Дизайнери рафінували автентичні елементи та створили на їхній базі новий та актуальний інтер’єр. Для того, аби проявити характер оригінального приміщення, довелося повністю приховати комунікації та систему кондиціонування. У залах ресторану ви не побачите жодних дротів, кабелів або коробів.
«Старі будівлі говорять самі за себе. Вони вимагають від дизайнера поваги та певного аскетизму, вміння балансувати між історією та сучасними підходами. Одним із челенжів проекту стало прокладання комунікаційних мереж, без яких ресторан сьогодні не може функціонувати. Річ у тому, що будь-які електричні дроти на цих стінах були б чужорідними. У часи, коли будинок був зведений, їх просто не існувало. Ми вирішили цю задачу на користь автентичної архітектури та чистих стін», – розповідає Володимир Непийвода, співзасновник YOD Group.
В інтер’єрі ресторану багато міді. Вона підкреслює шляхетність закладу та працює на контрасті з лаконічними формами барного острова, консольних стільниць та підвішеної на металевих тросах полиці з бокалами.
«М’який відтінок міді присутній також у освітленні ресторану. Промені прожекторів відбиваються у мідних «тарілках», підвішених під стелею, і звідти потрапляють на столи. Така схема ілюмінації дає ефект густого та теплого світла, що комфортно підсвічує простір та не сліпить очі», – розповідають у YOD Group.
Окрім міді, в інтер’єрі використані масив дубу, шкіра та сталь. Дизайнери зупинилися на цих матеріалах, тому що саме вони широко використовувалися у часи розквіту садиби «Будинок Іпсіланті».
Окремий зал ресторану присвячений вину. Скляні шафи, розміщені по периметру, символізують теруари – місцевості, де вирощують виноград. Малюнок зрізів ґрунту нанесений на фасади методом друку по склу. У верхній частині зображення переходить в градієнт – крізь напівпрозоре скло ми бачимо пляшки вина, котре «виросло» з цього ґрунту.
Цікавий факт – з роками перший поверх будинку заглибився під землю та перетворився на підвальне приміщення. Вікна, що у XVIII столітті виходили на київські вулиці, стали нішами, тепер вони знаходяться нижче рівня землі.
Рядки з меню:
- Марокканський суп харіра – 280 грн
- Кремовий суп з єрусалимського артишока – 350 грн
- Єменський бріош із сальсою з томатів – 210 грн
- Катаеф з качиним конфі – 290 грн
- Французький тартар із телятини – 290 грн
Текст: Анастасія Потапенко
Фото: Андрій Безуглов
- Де: вул. Івана Мазепи, 6
- Коли: 12:00-23:00