Свiт речей

«СЕ 049201»

15-го лютого у Voloshyn Gallery відбулось відкриття виставки серії колажно-живописних творів Євгена Самборського під назвою «СЕ 049201». Елементи грошових та правових відносин було вирвано з їх органічного середовища та перенесено на живописні полотна, де вони й продовжили своє життя у вигаданому художником світі. Відвідати виставку можна до 23-го березня.

Євген Самборський — молодий український художник родом з Івано-Франківська. Працює індивідуально та у складі Відкритої групи. Для мистецької практики характерна робота із традиційним живописом та новітніми колажем, інсталяцією. В рамках проектів для PinchukArtCentre(2018) та Dymchuk Gallery (2017) залучав до співпраці соціально незахищені верстви населення, створюючи твір відкритий до інтерпретацій та діалогу, що загалом є притаманним творчому методу Євгена. Живе та працює в Києві.

Для здійснення проекту у виставкових залах Voloshyn Gallery Євген Самборський обирає живопис та колаж, які поєднує у просторі одного полотна. Акриловими фарбами на тканині автор пише картини, зображуючи різноманітні рослинні мотиви — такі принадні оку глядача. Ці полотна, наче твори китайського майстра (про що свідчить традиційний для китайського мистецтва матеріал основи – тканина,) відтворюють життя квітів, гілля, ягід. Доповненням композицій є не менш гарні грошові купюри, банківські картки, монети, паспорти — речі, що позначають матеріальну та правову сторони людського існування в сучасному світі. 

Колаж у проекті митця слугує одночасно формальним методом та ідейним наповненням. Форма, вирвана з контексту та перенесена в інше середовище набуває зовсім іншого смислового навантаження. Подібна фрагментація — це суть колажного методу, який винайшли художники-модерністи ХХ століття, та який актуальний досі. Поєднуючи традиційний живопис із колажними елементами — грошима, кредитками, обкладинками паспорта, Євген Самборський створює ще одну площину побутування предметів. Ця площина, за висловленням художника, уявний, фантазійний світ, в якому предмети соціального та фінансового аспектів людського існування втрачають свою пряму функцію та набувають несерйозного характеру. Колаж та живопис — такі притаманні творчості Євгена, в даному випадку є не просто засобами художнього вираження, а, як зазначає автор – художнім жестом, яким художник прагне знівелювати систему, в якій ми живемо.

У тексті до виставки автор висловлює думку, що живопис як медіум – вкрай застарілий. Проте застосуванням модерністських прийомів в умовах сучасного інформаційного простору також не новина. Євген поєднує старий та ще старіший медіуми, аби втілити два світи: світ ідей та світ речей. В результаті живопис Євгена Самборського в сусідстві зі штучними предметами набуває особливо декоративного забарвлення,хоча залишається залежним від концептуального навантаження.

Текст: Анастасія Олексій

  • Що: виставка серії колажно-живописних творів Євгена Самборського під назвою «СЕ 049201»
  • Коли: 15.02—23.03; ср-нд с 11:00 до 18:00
  • Де: вул. Терещенківська, 13. 


Підтримайте нас, якщо вважаєте, що робота Дейли важлива для вас

Возможно вам также понравится

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *