Фолк у двох вимірах

Семесюк

Рушник на пюпітрі. Скрипка, гітара, і всі інші інструменти. Ці інструменти й голос звучать в унісон і підпалюють будь-який смуток до кісток.

Семесюк — художник, поет, музикант, творець колективів автентичної музики, об’єкт народної поваги та любові, — заслуговує якої-небудь величезної праці, повної аналізів і подяк, для цього треба спочатку дослухати концерт в «Корі». А потім — інші 100+ його робіт і перестати виходити на вулицю.

Семесюк

Він схожий на сучасного трубадура — раніше це був цілий соціальний клас: освічені, але незмінно талановиті люди, носії максимально багатого словникового запасу, такі собі численні Гомери свого місця і часу, справжні гріоти.

Івану Семесюку вдається витримати баланс між духом виконавства, майстерністю виконання та дуже потужним народним впливом.

Деякі речі «Юкіз» композиційно мало не передбачають Ренесанс, інші начебто невигадливо відпрацьовують фолк-програму, з очікуваними «запилами» народної скрипки — ви, напевно, переберете в голові всі знайомі вам назви, від Галісії до Бретані. І мало де абстрактні теги «середньовічна класика» або «середньовічний фолк» або етнофолк доповнюють один одного так вдало — і щоб ще звучало так … правильно.

Семесюк

Це необхідно слухати самим. Писати про музику — гнила справа. Написане все псує. З музикою все просто: або вона стає новою частиною вас, повідомляє вам щось таємне невідомою мовою, або — ні. Слова тут не потрібні. Ось просто вмикайте, поки Kyiv Daily запитує фронтмена Ukiez. А він відповідає.

Продовжить, будь ласка, речення: Гурт «Юкіз» — це ….

— Це культурологічний проєкт, головним інструментом якого є музика. Це акустичне тріо, і складається воно з музикантів: Дмитра Данова (композиція, скрипка), Богдана Буткевича (композиція, гітара, спів) та Івана Семесюка (композиція, спів, духові інструменти). «Юкіз» водночас є своєрідною антропологічною експедицією в нетрі народної пам’яті, етнографічним дослідженням, лабораторним експериментом і, звичайно ж, мистецькою розвагою.

Фолк у двох вимірах

Головні джерела натхнення «Юкіз» — фолк (ірландський, американський?), Толкін, Америка, мистецтво, дитинство, книжки?

— Так, саме фолк, і фолк одразу у двох вимірах – західноєвропейському, інакше кажучи атлантичному, та українському, дійсно знайомому нам з дитинства. І саме у пошуку спільного знаменника для цих двох європейських традицій полягає смисл музичного експерименту під назвою Ukiez. Ми шукаємо в українському мелосі атлантичний, західний, спільний історичний підмурок, у той же час черпаємо натхнення прямо в англо-американській традиції, а також в острівній, ірландській і взагалі кельтській. А також у візуальних мистецтвах, звичайно, і в поезії.

Фолк у двох вимірах

В «Корі» не було  композицій на вірші Свідзінського, Стуса — чому? не захотіли?

— Ці пісні в роботі, на стадії конструюваня. Наразі маємо готову концертну пісню на вірші Симоненка, дуже ліричну, вона точно увійде в новий альбом. З іншого боку власних поетичних текстів нам так само не бракує, тому першочергово хочеться презентувати саме стовідсотково авторські твори.

Що у вас спільного з «Хореї Козацької» (крім любові в Ренесансу та Бароко) і що відрізняє від них?

— За нашим відчуттям ми знаходимося ніби як на різних полюсах одного великого явища. Хорея – академічна, історична, сакральна, вона радше про реконструкцію пам’яті, про ренесанс, про культурну велич. Ukiez же більш демократичний, більш фентезійний, можливо навіть трохи більш «вуличний», стрітовий. Але це інший погляд так само на ренесанс, на відродження і укріплення розгромленого більшовизмом народного духу.

Семесюк

Як вам виступ в «Корі» — сподобалося, навпаки? З гуртом «Пирятин» виступили б тут?

— Виступ чудовий, все було дуже комфортно, і це надихає. Щодо виступу «Пирятина» (в якому Богдан Буткевич так само є гітаристом банди, а я фронтменом), то все можливо за умови підготовки тихої аустичної програми, і такі аранжування у Пирятина дійсно в планах.

Фолк у двох вимірах

Нагадаємо, що Kora Late Night Show 

  • це перша в Україні серія онлайн-концертів сучасної академічної, електронної і експериментальної музики ініційована арт-кубом KORA її засновниками композиторами і музикантами Maxim Kolomiiets і Дмитром Радзецьким.
  • в усіх глядачів буде можливість ставити запитання у прямому ефірі!
  • проект благодійний, тож наша команда буде надзвичайно вдячна вашим благодійним внескам, які у вас буде змога зробити під час прямого ефіру!
  • технічна підтримка: Lamo Ukranie lamo.com.ua
  • концерт-стрім пройде з унікальною технологією бінаурального звуку, який дозволяє вам відчути ефект присутності в концертному залі, вмикайте і приєднуйтесь
  • KORA Late Night Show #18: Kolomiiets/Vorobets — 31.03.2021 о 19.00.

Текст: Віка Федоріна

ФОТО: Алина Гармаш

Підтримайте нас, якщо вважаєте, що робота Дейли важлива для вас

Возможно вам также понравится

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *