Дух липневого ранку

Uriah Heep

Британські рокери Uriah Heep у наступному році відзначать 50 років творчості. 6 грудня в Палаці Україна вони представлять свій 25-й студійний альбом Living the Dream. 

Незабаром на культових музикантів чекає ще один ювілей. Правда він не стосується на пряму біографії Uriah Heep, а важливий для тих прихильників гурту, котрі джинси-кльош, довге волосся, важкий гітарний риф з навушників сприймають не лише як символ безтурботної рок-н-рольної молодості. Музика з того боку «залізної завіси» в соцтаборі ставала фарбою, що прикрашала безвихідь сірих буднів. Давала надію на справді світле майбутнє, а не його ленінсько-андропівський сурогат. 35 років болгари усіх поколінь щоліта приїздять на берег Чорного моря зустріти перший липневий ранок під однойменну композицію July Morning улюбленних Uriah Heep. 

Свято «Джулай» у Болгарії 

— Мені випало стояти на варті в ніч з 30 червня на 1 липня, — згадував свою службу в армії вже легендарний болгарський хіпі Тяната. — На видноколі червонів перший промінь липневого ранку, співали птахи. А я в цю фантастично прекрасну мить був сам, в кирзових чоботах, у болотного кольору однострої, з «відром» на голові і важким АК на плечі, оточений стіною колючого дроту.

За рік після демобілізації Тяната вирішив віддячити July Morning  за те, що грала в голові того липневого ранку. У рідній Варні зібрав яскраву тусівку з пивом, гітарами і, звичайно, Uriah Heep у переносному магнітофоні. Зустріли 1 липня 1984-го. Свято «Джулай» продовжують відзначати досі. 10-хвилина епохальна July Morning звучить з усіх радіостанцій країни. Не одноразово до «Джулая» живими виступами приєднувалися й самі Uriah Heep. Бо, як співають у пісні Dreams of yesteryear  з останього альбому: «Ми міцно тримаємося в пам’яті за ті дні, які змусили нас посміхнутися».

З класичного складу гурту в записі платівки взяв участь лише гітарист Мік Бокс. Разом з клавішником Філом Лензоном вони стали основними авторами нового матеріалу. Після експериментів з синтезаторами у середині 1980-х  саме Лензон повернув у музику Uriah Heep звучання елетрооргану Hammond. 

Канадський вокаліст  Берні Шоу  бойове хрещення у групі пройшов у 1987-му.   Того року Uriah Heep дали 10 підряд аншлагових  концертів у Москві. Стали одними з перших західних рок-зірок, котрі виступили в СРСР. Ударник Рассел Гілбрук приєднався до «хіпів» 2007-го, басист Дейвей Ріммер грає в групі з 2013 року.  Музиканти зізнаються, що зіграність теперішнього складу навіть дозволила їм не користуватися метрономом під час роботи в студії.  

Сингл з нового альбому

Зимовий тур Uriah Heep  на підтримку альбому Living the Dream охопить 25 країн.  

Текст: Іван Столярчук

  • Що: Концерт Uriah Heep 
  • Коли: 6 грудня, четвер, 19.00 
  • Де: Палац Україна, вул. Велика Васильківська, 103 
Підтримайте нас, якщо вважаєте, що робота Дейли важлива для вас

Возможно вам также понравится

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *