Апокаліптичні рими

Квартет на кінець часу

У столичній філармонії прозвучить «Квартет на кінець часу» Олів’є Мессіана. Якраз 11 квітня – Міжнародний день жертв нацистських концтаборів. І хоча концерт ансамблю NotaBene не присвячено спеціально цій даті, його програма резонує з нею.

Свій «Квартет на кінець часу» Олів’є Мессіан, як відомо, написав у сілезькому концтабрі, куди потрапив як військовополонений. Тут 1941 року і відбулася прем’єра силами в’язнів, серед яких знайшовся кларнетист, віолончеліст і скрипаль, а партію фортепіано на розстроєному інструменті виконував сам автор. Концерт відбувся у присутності п’яти тисяч військовополонених. «Ніколи пізніше мене не слухали із такою увагою і розумінням», – згадував композитор. 

Твір складається із восьми контрастних частин: медитативна лірика як рамка, а в середині трохи драматизму, танцювальності й імітації пташиного співу. Натомість програму квартету визначили рядки із Апокаліпсису: «І бачив я Ангела, що сходив із неба. Був одягнений він у хмару, і над головою його веселка була, а обличчя його як стовпи вогняні… Ангел, що я бачив його, стояв на морі і на землі, і зняв він до неба правицю свою та й поклявся Живучим на віки вічні, хто створив небо і те, що в ньому, і землю та те, що в ній, і море й те, що у ньому, що часу більше не буде…».

У другому відділенні концерту поєднаються музика і слово. Нам запропонують згадати знамениту казку Антуана де Сент-Екзюпері «Маленький принц». «По суті це – моноспектакль, – розповідає Олександр Рудько, майстер художнього слова. – Я взяв основні сюжетні ходи повісті і вибудував їх у послідовну розповідь, яка прозвучить в обрамленні музики французьких композиторів, Клода Дебюссі, Габріеля Форе і Моріса Равеля». 

Що спільного між Мессіаном і Екзюпері? Хоча б те, що вони жили в один час. Поза тим, Екзюпері був військовим льотчиком та, як і Мессіан, брав участь у війні. 

Текст: Олеся Найдюк

  • Що: концерт Ансамблю NotaBene.
  • Коли: 11 квітня, 19.00
  • Де: Національна філармонія України
Підтримайте нас, якщо вважаєте, що робота Дейли важлива для вас

Возможно вам также понравится

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *