Дисципліна – це свобода

Джоко Віллінк

Як перестати їсти стільки солодкого? Як навчитись рано прокидатись? Як змусити себе робити фізичні вправи? Як не провалювати дедлайни? Книжка офіцера військово-морського флоту США, автора бестселерів та інструктора з лідерства Джоко Віллінка допоможе вибудувати стратегію впорядкованого життя. У ній автор пояснює, як навчитись контролювати свої страхи, лінощі, погані звички і, зрештою, дійти до гармонії в житті. 

Він також пояснює, як дисциплінувати своє тіло і розум, скільки спати і як харчуватися, щоб бути продуктивними, як не пропускати тренування і встояти перед спокусами. Ця книжка про те, як стати сильнішими, здоровішими, розумнишими і швидшими.  Раніше у видавництві #книголав вийшла ще одна книжка автора – «Абсолютна відповідальність. Уроки лідерства від «морських котиків». Вона стала бестселером The New York Times. 

Джоко Віллінк. Дисципліна – це свобода. Як звільнитись від слабкостей і досягти бажаного  / Переклад Олексія Шендрика. К.: #книголав, 2022, 256 ст.

Уривок 

Досягнення цілей, долання перешкод і перетворення вас на найкращу версію себе

не стається саме собою. Цього не відбудеться, якщо ви будете халявити, ходити найкоротшими маршрутами чи обирати найпростіші шляхи. ПРОСТОГО ШЛЯХУ НЕ ІСНУЄ.

Дисципліна – основа всіх чеснот. Рушій щоденних результатів. Основоположний принцип,

завдяки якому долаються лінощі, застій та відмовки. Дисципліною перемагаються нескінченні відмовки, які говорять вам «не сьогодні», «не зараз», «мені треба відпочити», «я зроблю це завтра».

Тож у чому секрет? Як стати сильнішими, розумнішими, швидшими, здоровішими? Як стати кращими? Як досягти істинної свободи?

Шлях до цього один – ШЛЯХ ДИСЦИПЛІНИ.

Звідки береться дисципліна?

Ось проста відповідь: дисципліна береться зсередини. Дисципліна – це внутрішня сила.

Хтось інший, безумовно, може нав’язати вам дисципліну – наприклад інструктор у війську або якийсь просвітлений гуру з телевізора, – але в дійсності він не дасть вам

справжньої дисципліни. Тому що зовнішня дисципліна неміцна. Вона не виживе. Вона не вистоїть сама собою. Те, чого ви насправді маєте прагнути, те, що вам по-справжньому потрібно, – це САМОДИСЦИПЛІНА.

Самодисципліна, як це зрозуміло з самого слова, походить із ВАС САМИХ.

Вона з’являється тоді, коли ви вирішуєте бути дисциплінованими.

Коли ви вирішуєте стати кращими.

Коли ви вирішуєте робити більше, БУТИ чимось більшим. Самодисципліна з’являється тоді, коли ви вирішуєте залишити на землі власний слід. Якщо вам здається, що ви не дисципліновані, то це тому, що ви ДОСІ не вирішили стати дисциплінованими. Тому що ви ДОСІ не створили в собі дисципліни. Тому що ви ДОСІ не стали дисципліною. Тож звідки вона береться? Із вас самих. Тому ухваліть це рішення. Візьміть на себе це зобов’язання.

Станьте дисципліною, вберіть у себе її холод і нестримну силу. Вона зробить вас кращими, сильнішими, розумнішими, швидшими, здоровішими, ніж будь-хто інший. Та найважливіше – вона зробить вас вільними.

Звідки й коли почати? 

Де починати? Починайте ТУТ. Коли починати? Починайте ЗАРАЗ. Ви запускаєте процес.

Ви РУШАЄТЕ. Ось, як усе відбувається: ідея сама себе не втілить у життя; книжка сама себе не напише; штанга у спортивному залі не буде сама себе піднімати.

ЦЕ ПОВИННІ РОБИТИ ВИ. І робити це ви повинні зараз. Тож перестаньте про це думати. Перестаньте про це мріяти. Перестаньте досліджувати кожен нюанс, читати про кожну дрібницю та зважувати всі «за» і «проти»… Почніть це робити. Зробіть перший крок і втільте це в життя. ДОСЯГАЙТЕ ЦЬОГО. ТУТ і ЗАРАЗ.

Контроль розуму 

Коли люди думають про словосполучення «контроль розуму», то уявляють собі, як хтось контролює розум інших людей. Я ж думаю про контроль власного розуму. Ясна річ, ми — істоти фізичні, й на нашу фізичність нам необхідно зважати. Але ми є наш розум.

Я не збираюся філософувати про те, що це означає, і про те, де ВИ насправді перебуваєте: у душі, в тілі, в серці чи в якомусь іще чарівному місці. Я знаю лиш одне: ваш розум, та штука, яка читає й розуміє ці слова в цю мить, і Є ВАМИ. І ви здатні її контролювати. Ви — машина, яку ви самі здатні контролювати.

Мене питають: «Як стати витривалішими?». БУДЬТЕ ВИТРИВАЛІШИМИ.

«Як мені прокидатися рано-вранці?» ПРОКИДАЙТЕСЯ РАНО-ВРАНЦІ.

«Як мені регулярно тренуватися щодня?» РЕГУЛЯРНО ТРЕНУЙТЕСЯ ЩОДНЯ.

«Як мені перестати їсти цукор?» ПЕРЕСТАНЬТЕ ЇСТИ ЦУКОР.

Ви навіть здатні контролювати власні емоції: «Як мені перестати сумувати після розставання з дівчиною чи хлопцем?». ПЕРЕСТАНЬТЕ ЗА НИМИ СУМУВАТИ.

Ви можете контролювати свій розум. Це лишень потребує наполегливості.

Ви повинні вирішити, що контролювати будете саме ви, що саме ви будете робити те, що ВИ хочете. Слабкість не має права голосу. Лінощі не мають права голосу. Сум не має права голосу. Розчарування не має права голосу. Негатив НЕ МАЄ ПРАВА ГОЛОСУ! Ваш норов не має права голосу.

Тож наступного разу, коли ви почуватиметеся слабкими, м’якодухими чи засмученими, скажіть цим почуттям, що вони не мають права голосу.

Ви оголосили своєму розуму воєнний стан: КОНТРОЛЬ РОЗУМУ. Вимагайте від мозку того, що ви хочете: ДИСЦИПЛІНИ. СИЛИ. ПОЗИТИВНОСТІ. ВОЛІ.

Використовуйте контроль розуму, щоб рухати власне життя в той бік, у який ви прагнете; будьте сильнішими, швидшими, розумнішими, кмітливішими, дружнішими, кориснішими, зарядженішими.

Не дозволяйте розуму контролювати вас. Контролюйте власний розум. І зрештою ви зможете ВИПУСТИТИ ЙОГО НА СВОБОДУ.

Підтримайте нас, якщо вважаєте, що робота Дейли важлива для вас

Возможно вам также понравится

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *