Раз на тиждень, по суботах, Kyiv Daily буде ділитися інтер’єрними рішеннями сучасного Києва.
Автор / balbek bureau
balbek bureau − майстерня архітектурного дизайну інтер’єрів, що розміщена у Києві. Її засновником став український архітектор Слава Балбек. У 2007 році він закінчив Київський національний університет будівництва і архітектури, здобувши кваліфікацію архітектор-дизайнер. Окрім того, Слава Балбек є засновником меблевого бренду propro, автором і лектором тренінгу для практикуючих архітекторів і дизайнерів «АРХІКУРС». У його портфоліо є низка дизайн-проєктів у сфері HoReCa, корпоративному секторі, а також реставрації та трансформації архітектурних пам’яток.
У коло інтересів Слави Балбека входить архітектура модернізму, зокрема української радянської епохи. balbek bureau протягом 12 років проєктує індивідуальні комерційні та корпоративні об’єкти в Україні, США, країнах Європи й Азії, їх загальна площа сягає 95 000 м2. Серед найзнаковіших робіт balbek bureau: ринок їжі Kyiv Food Market, кафе-бар «Молодість», офісні простори для ІТ-компанії Grammarly, креативної агенції Banda й архітектурної компанії Archimatika, бутик-готель BURSA (всі − Київ, Україна), колівінг 908 Coliving і багатофункціональний культурний комплекс 906 World (Сан-Франциско, США), бізнес-інкубатор Darron (провінція Циндао, Китай). Майстерня отримала чимало національних і міжнародних нагород у сфері дизайну за інноваційність просторів та їхній соціокультурний внесок.
Об’єкт / Kyiv Food Market
Kyiv Food Market розташований на місці колишнього військового арсеналу, зведеного наприкінці XVIII століття. Зонування та опорядження всього простору Kyiv Food Market відбувалося на основі людського сприйняття і психології поведінки у місцях такого типу − ринку їжі. Відправною точкою у плануванні стало розміщення фуд-корту замкненим колом за периметром приміщення. В центрі утворився атріум, ядром якого стали посадкові місця. Їх близько 300 назагал. Оскільки виникла потреба збереження оригінальної висоти атріуму, антресолі розмістили чітко над точками з їжею. Перший поверх відіграє основну функціональну роль і відрізняється за типом посадки. Тут переважають високі барні та напівбарні стійки, а столи переважно комунальні з мінімальною кількістю розміщення на 4 особи. Стійки для стоячих місць виготовлені зі стільниць із темного матового мармуру на каркасах, обшитих холоднокатаним металом. Що стосується безпосередньо фуд-точок, всі вони відтворені в єдиному стилі. Стійка видачі страв довжиною 27 метрів (по 3 метри на кожен із ресторанів) простягається вздовж суцільною лінією. Вона обшита плиткою з неоднорідною текстурою. Окрім фуд-кортів, лаконічних і стриманих за дизайном, на першому поверсі є кругла барна стійка із зеленою мармуровою стільницею. Фронт стійки видачі ресторанів, що на другому поверсі, виконаний із мармуру, доповнений блискучими металевими каркасами поличок. Основним композиційним центром на другому поверсі є винний стелаж із баром − це перше, що впадає у вічі відвідувачам Kyiv Food Market. Третій рівень проєкту слугує оглядовим майданчиком.
Денне світло проникає з вікон даху. Основна опорна конструкція покрівлі та ферми були збережені в автентичному вигляді, а обрешітку демонтували, реставрували, пофарбували, укріпили та повернули на початкове місце.
В оформленні дизайнери дотримувалися первинного стилю всього комплексу. Стіни залишили оголеними, відкриваючи автентичну цеглу. Її шви обробили затиркою, формула та колір якої розроблені спеціально під проєкт із метою точно відтворити відтінок оригінальної сполуки.
- АДРЕСА: вул. Московська, 8 / Київ, 01029 / Kyiv Food Market
- ПЛОЩА: 2000 м2
- РІК: 2019
- ДИЗАЙНЕРИ: Слава Балбек, Алла Вітязь-Захаржевська, Анастасія Мірзоян, Олена Брянцева, Юлія Барсук, Євгеній Кучмін
- ФОТОГРАФ: Євгеній Авраменко
*Більше яскравих об’єктів – у книзі «INTERIOR DESIGN in Ukraine»