Допитливий бармен

Трістан Стефенсон

Трістан Стефенсон— один з найпопулярніших барменів у світі.

Він став відомий тим, що відкрив бар в ресторані самого Джеймі Олівера, знаменитого ресторатора, телезірки і улюбленця всіх домогосподарок світу. Оліверу так сподобалися коктейлі Стефенсона, що один з них він вніс у свою книгу «Jamie at Home». Можливо, саме за порадою Олівера Стефенсон почав писати книги. І ось: Трістан Стефенсон, поціновувач віскі та автор серії бестселерів під назвою «Допитливий бармен», запрошує читача здійснити захопливу подорож найцікавішими винокурнями світу. Автор розповідає історію виникнення цього напою: від перших спроб дистиляції в Давньому Китаї та винайдення сумнівного лікарського засобу часів Середньовіччя, відомого як aqua vitae, до сучасного віскі. Ви дізнаєтесь про унікальні технології та секрети виробників, що їх використовують під час приготування цього напою, а також рецепти вишуканих коктейлів з віскі.

Трістан Стефенсон «Одіссея віскі: допитливий бармен про солодове, житнє і бурбон»  / пер. з англ. Г. Пшеничної. — Х.: Віват, 2021. — 288 с. 

Замовити тут.

Уривок

Від автора 

«Я тут саме книжку пишу, про віскі», — радісно поділився я з власником винокурні. 
«А хіба їх мало, тих книжок? — насупився той. — Не розумію, навіщо таке писати. Хоч яку книжку візьми, то суцільний список!» 

«Слушне зауваження», — подумав я. Розмова сталася на винокурні «Kilchoman», що на острові Айла неподалік від західного узбережжя Шотландії. Ми з товаришами мали протягом якихось чотирьох днів відвідати двадцять винокурень — їх у Шотландії близько сотні, і це лише робочих. То було в грудні, погода була вітряна, і дощ лив як із відра. Тож ми вирішили трохи погрітися біля двох невеличких перегінних кубів, які привітно виблискували мідними стінками. 

Я й гадки не мав, що на це відповісти. Той чоловік з винокурні був, напевно, удвічі старший за мене й до того ж знав про свою справу все. Він і не збрехав: про віскі справді написано дуже багато. Цьому напоєві присвячено більше книжок, ніж будь-якому іншому — здавалося б, тему вичерпано. 

Та, з іншого боку, те саме можна сказати й про ту саму винокурню, де мені поставили це запитання. Про «Kilchoman» говорили всюди, люди приїздили сюди з усіх куточків земної кулі. Утім виробництво запустили аж 2007 р. Здавалося б, навіщо відкривати на Айлі ще одну винокурню, якщо шість наявних підприємств чудово працюють уже понад сто років (а деякі й значно більше)? Для чого започатковувати нове? Хай там як, а власник «Kilchoman» не схибив. Місцеву продукцію розкуповують умить, попри досить нескромний як для дуже молодого віскі цінник: 50 фунтів, тобто 85 доларів США. 

Тож, якщо по-новому обіграти стару тему, може вийти цікаво. Сподіваюся, ви підкоритеся тому самому потягу, який змушує вас скуштувати новинку від «Kilchoman», і звернете увагу на цю книжку: адже це можливість познайомитися з віскі в час змін або поглянути на знайомий напій свіжим поглядом. 

Можливо, ви б залюбки скуштували молодого віскі з острова Айла або, скажімо, цікавитеся тим, як цей напій дістав статус елітного алкоголю. А може, вам хочеться знати, що саме відбувається в дубовій бочці, коли вогниста прозора рідина набуває складного та водночас вишуканого смаку — ознаки витриманого напою. У цій книжці ви знайдете відповіді на всі ці питання й не тільки: я й сам свого часу зацікавився темою віскі й чимало дізнався під час своєї подорожі. 

Я побував у найвіддаленіших куточках Великої Британії та в найконсервативніших штатах США — Теннессі й Кентуккі — і промчав на експресі через усю Японію. Мені довелося добряче зануритися в історичні книжки й дізнатися багато нового про витоки цивілізації, але разом із тим я побував у надсучасних лабораторіях, устаткування яких дає змогу автоматично визначати та коригувати смак віскі. Я пив віскі, спостерігаючи за сходом сонця на безлюдному, усім вітрам відкритому пляжі, а ще на верхніх поверхах хмарочосів із видом на вечірнє небо. Куштував сорти по 10 тис. фунтів (17 тис. доларів) за 

пляшку і за 10 фунтів (17 доларів), — і в кожному знаходив свою красу. А ще знайшов чудових друзів і насидівся вдосталь наодинці, попиваючи віскі та про нього ж розмірковуючи. 

Як читати цю книжку 

Цю книжку можна умовно поділити на чотири розділи. Кожний з них можна використовувати як довідник, але саме в поєднанні з іншими частинами вони утворюють цілісну картину, що в ній є всього потроху: і пропаганда віскі, і філософські роздуми, і авторські фотографії, і науково обґрунтоване ноу-хау. 

Перший розділ книжки присвячено детальному викладенню історії віскі від зародження алкоголю як такого та ранніх способів дистиляції (усе це в тісному зв’язку з релігією, філософією та духовністю) до так званої «живої води», шотландського «uisque baugh», і, нарешті, того напою, що сьогодні зветься віскі. Я також не оминув увагою культурні й політичні фактори, що сприяли популяризації віскі, і людей, що відіграли значну роль у його поширенні. 

Після цього пропоную детальніше ознайомитися з технологією виробництва віскі на всіх етапах: від звичайного ячменю до янтарного кольору рідини з надзвичайно складним смаком. Ми також дізнаємося про традиційні підходи до виготовлення цього напою, які й сьогодні не втрачають актуальності, узгоджуючись 

із новітніми стандартами щодо відновлювальних джерел енергії та методами високоточного контролю для того, щоб за кілька років чи навіть десятиріч ми могли насолодитися унікальними смаковими властивостями віскі. 

У третьому розділі я ділюся своїми враженнями від відвідування понад 55 надзвичайних винокурень з усього світу: моя подорож охоплює дев’ять країн і 19 регіонів, кожен з яких відзначений власними традиціями виготовлення віскі. Ми дізнаємося, чому виробники обирають той чи той підхід до цього напою, і побачимо, як незначні на перший погляд відхилення в технології впливають на кінцевий результат. Я намагався розповісти про найстаріші з наявних винокурень, не забуваючи при цьому про нові підприємства, які також варті уваги, — великі й малі. У цьому розділі ви дізнаєтеся також про відтінки смаку, притаманні моїм улюбленим сортам, — загалом згадано понад 250 нот. 

Останній розділ містить рекомендації щодо того, як і з чим пити віскі, а також оригінальні рецепти коктейлів, нетривіальні засоби подачі та кілька незаслужено забутих напоїв з минулих часів. Також на вас чекають прості вказівки з приготування п’яти видів купажованого віскі лише з доступних сортів. 

Наприкінці книжки ви знайдете глосарій спеціальних термінів, який неодмінно стане вам у пригоді, та (майже) повний перелік винокурень із понад трьохсот підприємств по всьому світі, які нині діють. 

Підтримайте нас, якщо вважаєте, що робота Дейли важлива для вас

Возможно вам также понравится

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.